Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Ciasto ucierane z wiśniami

31 lipca 2015 0 Komentarzy

Ciasto z niewielką domieszką mąki amarantusowej. Sama mąka z amarantusa jest dla mnie zbyt intensywna, wyczuwalna w smaku, dlatego dodałam ją w niewielkiej ilości do wypieku (a mam jej spory zapas od siostry, której wybitnie nie podeszła, mimo, że taka  jest wartościowa). Konsumujący zgodnie stwierdzili, że nie wyczuli jej w smaku, jednak daje leciutki posmak charakterystyczny dla tego zboża.
Oczywiście można ją pominąć i w całości wykonać ciasto z mąki pszennej.

ucierane ciasto z wiśniami

ucierane ciasto z wiśniami

 

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki z amarantusa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 700 g wiśni

Wiśnie wydrylować.
Utrzeć masło z cukrem, dodać kolejno jajka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko.
Przełożyć do formy o średnicy 26 cm. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut, do zarumienienia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: