Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Ciasto z czarną porzeczką

25 lipca 2013 0 Komentarzy

Rewelacyjne ciasto, które można upiec z dowolnymi owocami, chociaż uważam, że najlepsze będą kwaśne. Czarna porzeczka dodatkowo świetnie prezentuje się kolorystycznie.
Całość posypana kokosową kruszonką stanowi pokusę nie do odparcia.

 

 

ciasto z czarna porzeczka

CIASTO:

  • 350 g mąki
  • 70 g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 20 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g czarnej porzeczki

KRUSZONKA:

  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

CIASTO:

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiać.  Dodawać na przemian z jogurtem. Całość dokładnie zmiksować.
Przełożyć do formy ( mnie 27 cm x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć wyszypułkowane porzeczki. Posypać kruszonką.

KRUSZONKA:

Masło posiekać, wymieszać z mąką, cukrem i kokosem.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: