Start » Ciasta kruche

Ciasto z jagodami i jabłkami

15 sierpnia 2014 0 Komentarzy

Szarlotka z dodatkiem jagód- zyskuje na smaku oraz wyglądzie.

Przepis z lekkimi modyfikacjami z dodatku do „Twojego Stylu”- „Ciasta i ciasteczka”.

ciasto z jabłkami i jagodami

ciasto z jabłkami i jagodami

 

SPÓD:

  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 200 g mąki

KRUSZONKA:

  • 100 g zimnego masła
  • 60  płatków owsianych
  • 50 g brązowego cukru
  • 40 g płatków migdałowych

WARSTWA OWOCOWA:

  • 1 kg jabłek
  • 300 g jagód (użyłam mrożonych)
  • 75 g cukru

SPÓD:

Masło posiekać nożem, dodać mąkę, cukier puder, mielone migdały i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1h.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy do tart o średnicy 26 cm. Wylepić nim spód oraz boki formy.  Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

WARSTWA OWOCOWA:

Jabłka umyć, pokroić w kostkę (nie trzeba ich obierać).

Jagody umyć, zostawić do osączenia. Wymieszać z cukrem.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce z cukrem.

KRUSZONKA:
Posiekać masło, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wyłożyć na owoce.
Piec jeszcze około 20 minut.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: