Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Ciasto z truskawkami i mascarpone

9 czerwca 2015 0 Komentarzy

Ciasto z masą pomarańczowo-stracciatella, obowiązkowo z truskawkami.
Przepis na podstawie książki Elisabeth Lange: „Wyśmienite ciasta serowe”, z moimi zmianami.

ciasto z truskawkami i mascarpone

ciasto z truskawkami i mascarpone

 

CIASTO:

  • 30 g masła
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 75 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka starta z pomarańczy
  • 1 ekstraktu pomarańczowego
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 500 g truskawek

 

CIASTO:

Stopić masło, odstawić do lekkiego ostudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło.
Ubić białka. Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 21,5 cm. Piec około 15-20 minut.

MASA:

Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować.
Wyłożyć na ostudzonym cieście. Truskawki odszypułkowywać i rozłożyć na masie.
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: