Start » Ciasta kruche

Ciasto z żurawiną

29 października 2016 0 Komentarzy

Wegańskie ciasto z nadzieniem z  daktyli według tego przepisu. Dodatek  świeżej żurawiny przełamuje słodycz ciasta.

ciasto wegańskie z żurawiną

ciasto wegańskie z żurawiną

 

CIASTO:

  • 70 g ziaren słonecznika
  • 200 g płatków owsianych
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki ksylitolu

 

NADZIENIE:

  • 200 g suszonych daktyli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki orzechów włoskich / arachidowych
  • 120 g surowej żurawiny *

CIASTO:
Zmielić słonecznik z płatkami owsianymi. Wymieszać z ksylitolem, olejem i mlekiem. Zagnieść ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia)o średnicy 20 cm. Wyłożyć krem daktylowy. Wrzucić żurawinę. Z pozostałej porcji ciasta zagnieść kruszonkę i wysypać ją na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-35 minut.

 

NADZIENIE:

Daktyle zalać wodą, odstawić do zmięknięcia. Orzechy zmielić. Wymieszać wszystkie składniki, dodając kilka łyżek wody w której moczyły się owoce.

* Można użyć żurawiny mrożonej lub innych kwaśnych owoców np. porzeczki.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: