Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Ciasto ze śliwkami

27 września 2015 0 Komentarzy

Śliwkowe ciasto z dodatkiem mielonych migdałów i mąki z amarantusa. Można ją zastąpić w całości mąką pszenną, chociaż nadaje ona specyficznego smaku.

placek ze śliwkami z mąką z amarantusa

placek ze śliwkami z mąką z amarantusa

  • 500 g śliwek
  • 250 g masła o pokojowej temperaturze
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g mąki z amarantusa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Utrzeć masło  z cukrem. Dodawać po jajku. Wymieszać oba rodzaje mąk z migdałami i proszkiem do pieczenia. Zmiksować z masą maślano-jajeczną.
Przełożyć do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 h.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: