Start » Ciasta - placki

Ciasto ze śliwkami na oliwie

29 sierpnia 2011 0 Komentarzy

Delikatny placek, przygotowałam na przyjazd gości z południa. Wychodzi bardzo jasny, jak niedopieczony, więc nie zdziwcie się

podczas kontrolowania wypieku.

Piekłam w formie o wymiarach 33 cm x   cm 22,5 cm.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”.

ciasto ze sliwkami

ciasto ze sliwkami

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1,5 kg śliwek węgierek

Białka ubijać ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Dodać żółtka, dalej ucierając. Miksując na jak najniższych obrotach, wlać maślankę a potem oliwę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać cukier waniliowy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto.
Śliwki wydrylować, przekroić na połówki, układać na cieście skórką do dołu.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez 1 h.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: