Start » Ciasta - placki

Ciasto ziemniaczane z tofii

23 grudnia 2012 0 Komentarzy

Zaskakujące ciasto z ziemniaków. Sądzę, że nikt się nie domyśli, jeśli nie zna składu tego ciasta, są one jego głównym składnikiem.
Polewa toffi pomimo zredukowanego cukru, jest dla mnie tu zbyt słodka i zamieniłabym ją na polewę czekoladową.

Przepis z kotlet.tv

ciasto ziemniaczane z tofii

 

 

 

  • 175 g cukru (dałam 100 g)
  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • 150 g płatków migdałowych
  • 750 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków

SOS TOFFI:

  • dżem morelowy (pominęłam)
  • 150 ml kremówki
  • 200 g cukru (dałam 100 g)
  • 4 ml ekstraktu z wanilii
  • 90 g miodu

Żółtka razem z cukrem  utrzeć na  jasną,puszystą masę.Dodać masło w kawałkach i wymieszać. Dodać zmielone na puree ugotowane ziemniaki i pokruszone płatki migdałowe. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z masą. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piekłam w formie o średnicy 22 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1 h.

SOS:

Podgrzać miód, cukier i śmietanę. Jak zaczną robić się karmelowe to dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.  Gotować aż zgęstnieje.
Ciasto posmarować konfiturą i polać sosem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: