Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Ciasto żytnie z jabłkami

9 grudnia 2012 0 Komentarzy

To chyba moje pierwsze ciasto na mące żytniej. Jest wbrew pozorom bardzo delikatne i mało słodkie.  Smakuje nieco jak piernik. Jedynym mankamentem, który mogę stwierdzić, jest to, że ciasto trochę się kruszyło.

Źródło przepisu tutaj

zytnie ciasto z jablkami

zytnie ciasto z jablkami

  • 1 średniej wielkości jabłko (125 – 150 g)
  • cynamon, do posypania
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 25 g płatków migdałowych
  • 150 g mąki żytniej (użyłam razowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g golden syrup (można zastąpić miodem)
  • 100 g ciemnego cukru muscovado
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko

Jabłko obrać,  pokroić w małą kostkę, wymieszać z cynamonem.
Wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek.
Na małym ogniu rozpuścić masło, golden syrup, cukier muscovado.  Dodać jajko i mleko. Wymieszać z  suchymi składnikami oraz jabłkiem.

Do małej keksówki przelać ciasto,posypać płatkami migdałowymi.  Piec w piekarniku rozgrzanym do  170stopni C przez 40 – 50 minut,  do suchego patyczka. Kroić po ostudzeniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: