Cieciorka w pikantnym sosie pomidorowym
Kolejny przepis z kuchni tureckiej. Chili warto dodać wg własnego upodobania, ja dodaję odrobinę suszonego, mielonego.
W związku w moim urlopem, następny wpis pojawi się około tygodnia.
- 450 g cieciorki
- 3 łyżki oliwy
- posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- posiekana czerwona papryczka chili
- 120 g startej marchewki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 400 g pomidorów
- 1,5 szklanki soku pomidorowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- liść laurowy
- 2 łyżki posiekanej kolendry / zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Cieciorkę odsączyć, zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 50 minut.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, marchew, chili, Podsmażyć 5 minut. Wlać bulion i sok pomidorowy, gotować na małym ogniu 15 minut.
Dodać cieciorkę, pomidory, przecier pomidorowy i liść laurowy. Dusić około 1 h, do zgęstnienia. Przyprawić.
Posypać zieleniną.

Dodaj komentarz!