Start » Strączkowe

Cieciorka w pikantnym sosie pomidorowym

14 czerwca 2013 0 Komentarzy

Kolejny przepis z kuchni tureckiej. Chili warto dodać wg własnego upodobania,  ja dodaję odrobinę suszonego, mielonego.
W związku w moim  urlopem, następny wpis pojawi się około tygodnia.

cieciorka w pikantym sosie

cieciorka w pikantym sosie

  • 450 g cieciorki
  • 3 łyżki oliwy
  • posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • posiekana czerwona papryczka chili
  • 120 g startej marchewki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 400 g pomidorów
  • 1,5 szklanki soku pomidorowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry / zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Cieciorkę odsączyć, zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 50 minut.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, marchew, chili, Podsmażyć 5 minut. Wlać bulion i sok pomidorowy, gotować na małym ogniu 15 minut.
Dodać cieciorkę, pomidory, przecier pomidorowy i liść laurowy. Dusić około 1 h, do zgęstnienia. Przyprawić.
Posypać zieleniną.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: