Start » Strączkowe

Cieciorka w sosie teriyaki

15 czerwca 2014 0 Komentarzy

Sos Teriyaki jest mieszanką sosu sojowego, cukru i  przypraw. Jego nazwa pochodzi od japońskiej techniki przygotowywania potraw, które się piecze/ grilluje, wcześniej stosując glazurę  z sosu teriyaki (teri po japońsku oznacza świecący).
Groszek cukrowy różni się od zwykłego groszku bardziej płaskimi strączkami i jest kruchy i chrupiący. Najlepszy jest krótko duszony. Idealnie więc pasuje do dań w stylu azjatyckim.

cieciorka z groszkiem cukrowym

cieciorka z groszkiem cukrowym

  • 600 g ugotowanej cieciorki
  • cebula, pokrojona w piórka
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 250 g groszku cukrowego
  • duża marchewka
  • 3-4 łyżki sosu teriyaki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Na oleju podsmażyć chwilę  cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w słupki marchew oraz groszek cukrowy. Dusić, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną chrupkie (około 7 minut). Dodać cieciorkę, wymieszać, przyprawić sosem teriyaki, solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem naturalnym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: