Start » Ciasta - placki

Clafoutis z czereśniami

2 sierpnia 2010 0 Komentarzy

Clafoutis – czyli bardzo cienki  placek rodem z Francji.Robi się go z ciasta podobnego do naleśnikowego. Nigdy dotąd nie próbowałam, ale będę jeszcze nieraz go piec z innymi owocami :) .
Piekłam z połowy ilości w tortownicy o średnicy 20 cm.

clafoutis z czeresniami

  • 50 dag czereśni
  • 10 dag cukru
  • 2-3 łyżki wiśniówki
  • 5 dag mąki
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12 %
  • sól

Czereśnie wydrylować, posypać łyżką cukru, skropić likierem, odstawić.

Mąkę przesiać, dodać resztę cukru i cukier waniliowy, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubić, dodać do mąki, wymieszać. Na koniec wlać śmietanę, wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć czereśnie, zalać ciastem. Piec 40 minut  w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: