Start » Desery z owocami

Crumble ze śliwkami

14 grudnia 2010 0 Komentarzy

Przepyszne połączenie lekko kwaskowatych owoców z chrupką, słodką kruszonką… :) . Najsmaczniejsze na ciepło.

Ilość cukru radzę zredukować.

Piekłam w naczyniu żaroodpornym o dolnej średnicy 16 cm, górnej 18 cm.

crumble ze sliwkami

1 kg śliwek

3/4 szklanki mąki

szklanka cukru

1/2 szklanki płatków migdałowych

szczypta soli

2 łyżki bułki tartej

15 dag masła

Mąkę, 3/4 cukru, sól, masło i płatki migdałowe zmiksować aż powstanie kruszonka. Śliwki pokroić na kawałki, dodać bułkę tartą i resztę cukru, wymieszać.

Formę wysmarować masłem, wyłożyć śliwki, posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni C około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: