Start » Warzywa

Curry z kalafiora i ziemniaków

10 marca 2011 0 Komentarzy

Długo nie przygotowywałam nic z kuchni indyjskiej.  Curry z kalafiora i ziemniaków jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Przepis z książki: „Kuchnia indyjska  najlepsze przepisy” autorstwa: Mridula Baljekar, Rafi Fermandez, Shehzad Husain i Manish Kanani.

Porcja dla 4-6 osób

curry z kalafiora i ziemniakow

curry z kalafiora i ziemniakow

  • 450 g ziemniaków
  • 450 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka całych nasion kminku
  • zielone posiekane chili
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • posiekana kolendra

Zimniaki obrać,pokroić,  gotować 10 minut. Na rozgrzanym oleju podgrzewać około 2 minut całe nasiona kminku. Dodać chili, smażyć minutę. Dodać kalafior, smażyć 5 minut. Dodać ziemniaki,  zmielone przyprawy i sól. Gotować 7-10 aż warzywa zmiękną. Posypać posiekaną kolendrą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: