Start » Strączkowe

Curry z soczewicą i warzywami

13 czerwca 2015 0 Komentarzy

Wegańska potrawa z dodatkiem mleczka kokosowego i pasty curry.
Przepis z „Slowly veggie” z niewielkimi zmianami.

curry warzywne

curry warzywne

  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 200 g soczewicy
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
  • 2 marchewki, pokrojone
  • kawałek selera, drobno pokrojonego
  • 150 g groszku mrożonego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Cebule i czosnek zeszklić na podgrzanej oliwie, przez około 2-3 minuty. Dodać pastę curry, soczewicę, kurkumę i pomidory. Dolać bulion i dusić około 40 minut. Dodać kalafior, marchew i mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: