Start » Napoje alkoholowe

Cydr domowy

2 września 2012 2 Komentarze

Cydr który bardzo w smaku przypomina mi napój imbirowy.

Przepis stąd. Imbir mielony zastąpiłam świeżym. Cydr przygotowałam z 1/5 składników i w takich proporcjach podaję składniki.
Zdecydowanym plusem jest szybki czas po którym można już pić ten niskoprocentowy trunek.

cydr

cydr

 

 


  • 1 kg jabłek
  • 2 l wody
  • 200 g cukru
  • 1 cytryna
  • 8 g imbiru mielonego *

Jabłka pokroić ze skórką i gniazdami nasiennymi  (bez ogonków), zmiksować. Wlać do dużego, kamiennego garnka i dolać około 600 ml wody po czym odstawić naczynie przykryte gazą na 7 dni.
Mieszać rano i wieczorem. Po tym czasie przecedzić przez gazę, resztę miazgi odcisnąć, zmieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny oraz dodać obrany, starty imbir.
Całość dopełnić wodą do 2 litrów i przelać do butli lekko zakorkowanej na 24 h.
Po tym czasie cydr przesączyć, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową.

 

* Jeśli imbir zastąpimy świeżym należy dać go o połowę mniej.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Janiolka pisze:

    właśnie dziś próbowałam cydru mego ojca i była ciekawa, czy wszystkim wychodzi taki mętny

  • Mateusz pisze:

    Przepis nie wygląda na specjalnie trudny, więc może i ja wezmę się za produkcji własnego cydru. Już jestem ciekaw co mi z tego wyjdzie;)

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: