Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Cynamonowe muffiny

6 lutego 2012 0 Komentarzy

Musiałam przetestować tematycznie – walentynkową, nową silikonową foremkę do muffinek :) .

Wykorzystałam mrożone zapasy czerwonej porzeczki, ale  śmiało można dodać żurawinę mrożoną lub suszoną czy rodzynki.
Z tego przepisu można wykonać babkę. Wówczas czas pieczenia należy wydłużyć do około 65 minut ( do suchego patyczka).
Z podanej porcji wyszło mi 12 serduszek.

Tradycyjną formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Udekorować wg uznania.

muffiny cynamonowe

muffiny cynamonowe

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • skórka strata z pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 25 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g czerwonej porzeczki

 

DEKORACJA:

  • twaróg mielony / mascarpone
  • cukier puder
  • czerwony barwnik

Masło utrzeć z cukrem, jajkami, skórką pomarańczową i cynamonem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i porzeczki.Przełożyć do formy do muffinek   wypełniając je do 2/3 wysokości.  Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 – 30 minut.

 

DEKORACJA:

 

Ostudzone muffiny posmarować twarogiem / mascarpone  wymieszanym z cukrem pudrem. Do części twarogu dodać odrobinę czerwonego barwnika, wymieszać. Posmarować wnękę z wytłoczonym serduszkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: