Start » Przetwory z owoców

Czarne porzeczki orientalnie

23 lipca 2012 0 Komentarzy

Przywiozłam od koleżanki z ogrodu czarną porzeczkę w ilości nieco większej niż na bieżące zużycie. Część zamroziłam, z reszty przygotowałam lody porzeczkowe oraz przetwory.
Przepis  na czatnej z porzeczek tak mi przypadł do gustu, że widziałam, ze muszę go powtórzyć z czarnymi porzeczkami, więc okazja była idealna. Przygotowałam go z 1 1/2 kg owoców, do słoików, tym razem  z dodatkiem mielonego imbiru.
Są przepyszne jako dodatek do serów, kotletów, kanapek.

czatnej z czarnych porzeczek

czatnej z czarnych porzeczek

  • 1/2 kg porzeczek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Umyte, wyszypułkowane porzeczki wrzucić do garnka, dodać cukier i przyprawy oraz skórkę pomarańczową. Smażyć  10-15 minut, mieszając, by nie przypalić. Przelać do słoiczków, pasteryzować około 15 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: