Start » Sosy

Czatnej malinowy

11 września 2012 0 Komentarzy

Tak polubiliśmy czatneje, że zaczęłam je robić z wszelkich możliwych owoców. Dodaję do nich jednak minimalną ilość octu i cukru. Nie żałuję za to przypraw. Warto go przygotować póki są jeszcze dostępne świeże maliny.
Czatneje są doskonałym dodatkiem do kotletów, warzyw czy kanapek.

czatnej malinowy

czatnej malinowy

 

 

  •  2 łyżki ghee / oliwy
  • 250 g malin
  • 120 g jabłek
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 2 łyżki octu malinowego / balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki anyżu
  • sól
  • pieprz

 

 

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć obraną posiekaną cebulę.  Wrzucić przyprawy i ocet. Dodać obrane, pokrojone jabłka oraz resztę składników. Dusić pod przykryciem około 1 h.
Przełożyć do wyparzonych słoików lub zużyć na bieżąco.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: