Start » Przetwory z owoców

Czatnej wiśniowo-jabłkowy

10 sierpnia 2014 0 Komentarzy

 

czatnej wisniowo-jablkowy

czatnej wisniowo-jablkowy

  • 2 kg wiśni
  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego chili
  • posiekany strąk chili
  • 2 liście laurowe
  • kawałek cynamonu
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 350 ml octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Wiśnie umyć, wydrylować,  jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.

Do garnka o grubym dnie wrzucić wiśnie, czosnek, wlać ocet i doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 minut. Dodać chili, cukier, sól, liście laurowe i cynamon. Smażyć 30 minut, dodać jabłka i pieprz. Smażyć kolejne 30 minut. Na koniec dodać ziele angielskie i goździki.
Gorący czatnej przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: