Start » Sosy

Czatnej z jabłek (Seb ki czatni)

30 listopada 2010 0 Komentarzy

Wyśmienity czatnej z tak zwykłych owoców, które też nie za bardzo kojarzą się z Indiami.

Na początku ma się wrażenie, że do naszych ust trafił banalny przecier jabłkowy, taki jak to typowych szarlotek… Po chwili jednak dociera do nas pikany smak chili połączonej z asafetydą. Czatnej który naprawdę warto spróbować :).

Użyłam cynamonu mielonego.

” KUCHNIA KRYSZNY indyjskie potrawy wegetariańskie” Adiraja Dasa

czatnej z jablek

6 średnich jabłek

4 łyżki ghee / oleju

2 łyżeczki starego imbiru

2 laseczki cynamonu

1 łyżeczka anyżku

2-3 pokruszone suszone chili

5 goździków

1 łyżeczka kurkumy

szczypta asafetydy

4 łyżki wody

4 łyżki brązowego cukru

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę.

Rozgrzać tłuszcz, wrzucić imbir, cynamon, anyżek, chili i goździki. Mieszając smażyć około 30 sekund. Dodać kurkumę i asafetydę, pokrojone jabłka.

Smażyć 5-6 minut mieszając.

Wlać wodę, gotować pod przykryciem na dużym ogniu około 15 minut, aż jabłka zmiękną. Rozetrzeć je w garnku na puree, dodać cukier brązowy, gotować na zwiększonym ogniu, aż czatnej zgęstnieje. Usunąć laseczki cynamonu i goździki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: