Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Czekoladowe ciasto z porzeczkami

19 lipca 2015 1 Komentarz

Nie jestem fanką ciast czekoladowych, ale to naprawdę mi odpowiada w smaku. Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne,  urozmaicone dodatkiem kwaskowatych owoców. Zamiast porzeczek można użyć wiśni.  Ciasto można po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

czekoladowe ciasto z porzeczkami

czekoladowe ciasto z porzeczkami

 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki likieru porzeczkowego
  • 450 g czarnych porzeczek

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Utrzeć masło z cukrem. Dodawać żółtka, dodać ostudzoną czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i likier.
Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do formy o wymiarach 20 x26 cm.  Rozłożyć umyte i osuszone porzeczki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Kolka pisze:

    Super – przepyszne – dziękujemy:)
    Kolka i Marek

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: