Start » Chleby, bułki na zakwasie

Czeski chleb wiejski na zakwasie

29 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Chleb bez dominującego smaku. Na zakwasie, ale idealny dla zapracowanych, gdyż dzięki dodatkowi drożdży szybko wyrasta.

Piekłam z połowy składników w formie o wymiarach: 20 cm x 10 cm. To pierwszy chleb, który upiekłam w formie silikonowej. Uważam, że naprawdę warto zainwestować w tego typu formy przy wypieku chleba. Przede wszystkim, nie trzeba się bawić w smarowanie blachy i wysypywanie jej otrębami. Chleb świetnie się z niej wydobywa. Trzeba jednak zwrócić uwagę na rodzaj silikonu, gdyż  nie każdy znosi na tyle wysokie temperatury, by wypiekać w nim pieczywo. Moja  jest dodatkowo wyposażona w obręcz, która usztywnia formę, dzięki czemu ciasto spokojnie można przełożyć do piekarnika.

Przepis stąd, lekko zmieniony

Zdjęcie -K. Ziółkowski  

 

czeski wiejski chleb na zakwasie

czeski wiejski chleb na zakwasie

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g  letniej wody
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka (4 g)  drożdży suchych  /  8 g drożdży świeżych

 

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto około 7 minut (wyrabiałam w maszynie do chleba) Przełożyć do miski, nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) . Zostawić na około 2  h do wyrośnięcia. Przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia.  Piec w temperaturze 240 stopni C przez około 40 – 45 minut z parą wodną.  Studzić na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: