Start » Przystawki zimne

Czipsy z topinambura

8 lutego 2017 0 Komentarzy

Moje ulubione czipsy warzywne, z dostępnego już w naprawdę wielu sklepach topinambura, czyli słonecznika bulwiastego. W wersji pieczonej są zdrowsze i mniej kaloryczne niż smażone, a nic nie tracą na smaku.
Przygotowywałam je z dodatkami różnych przypraw, ale z samą zwykłą solą wychodzą wystarczająco smaczne.

 

czipsy topinamburowe

czipsy topinamburowe

 

  • 500 g topinambura
  • sól
  • 4 łyżki oleju do smażenia np. rzepakowego

 

Topinambura umyć, wyszczotkować i pokroić na około 1 mm plastry. Jeśli mamy mandolinę do warzyw, idealnie spisze się w tej roli. Im plastry są cieńsze, tym krócej się pieką, ale też bardziej trzeba uważać, aby się nie przypaliły. Olej wymieszać z solą oraz z plastrami topinambura. Wyłożyć je na blachę do pieczenia, tak, aby plastry nie zachodziły na siebie.
Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: