Start » Desery

Deser jaglano-makowy

19 września 2017 0 Komentarzy

Mak to potężna skarbnica wapnia, które w dość skąpych ilościach występuje w produktach roślinnych. W diecie wegetariańskiej bez problemu wapń można zapewnić sobie jedząc np. żółte sery. W przypadku diety wegańskiej poleca się mleka i tofu fortyfikowane (wzbogacane przez producentów) w ten pierwiastek.
Warto też wspomnieć, że również sporą zawartość wapnia ma sezam.
Ważne jest, aby mak zmielić, gdyż inaczej nie przyswoją się z niego minerały i witaminy.

Poniżej przepis właśnie z makiem w roli głównej, bardzo szybki w przygotowaniu.

Uwaga:  mak należy do produktów ciężkostrawnych i niektórzy po jego spożyciu skażą się na ból brzucha.
Maku nie zaleca się podawać dzieciom przed ukończeniem 2-go roku życia.

deser jaglano-makowy

deser jaglano-makowy

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g maku
  • 80 g suszonych daktyli
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

Daktyle zalać niewielką ilością wody. Odstawić na noc. Można też bez namaczania chwilę je podgotować, aż zmiękną.
Kaszę ugotować, zblendować z odcedzonymi daktylami.
Mak zmielić, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przechowywać w lodówce.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: