Deser rabarbarowo-malinowy
Pyszny deser z pieczonego rabarbaru oraz malin z serkiem mascarpone i kremówką. Całość przekładana biszkoptami.
- 250 g mascarpone
- 250 ml + 50 ml kremówki
- 1 łyżeczka agaru
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 ml soku pomarańczowego
- 150 g malin mrożonych*
- 600 g rabarbaru
- 200 g podłużnych biszkoptów
Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, aż zmięknie.
50 ml kremówki zagotować, dodać agar, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty.
Żółtka utrzeć z cukrem w metalowym naczyniu. Umieścić je następnie w kąpieli wodnej i dalej ubijać 10 minut. Wymieszać ze śmietaną z agarem. Dodać maliny i rabarbar, wymieszać.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem, wymieszać z mascarpone.
Biszkopty maczać w soku pomarańczowym. Połowę ułożyć w naczyniu. Wyłożyć połowę kremu rabarbarowo-malinowego, połowę mascarpone z kremówką. Wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu owocowego oraz mascarpone z kremówką.
Odstawić do lodówki do schłodzenia.
* Maliny rozmrozić

Dodaj komentarz!