Start » Desery z owocami

Deser rabarbarowo-malinowy

6 maja 2016 0 Komentarzy

Pyszny deser z pieczonego rabarbaru oraz malin z serkiem mascarpone i kremówką. Całość przekładana biszkoptami.

deser rabarbarowo-malinowy z mascarpone

deser rabarbarowo-malinowy z mascarpone

 

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml + 50  ml kremówki
  • 1 łyżeczka agaru
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 150 g malin mrożonych*
  • 600 g rabarbaru
  • 200 g podłużnych biszkoptów

 

Rabarbar pokroić  w 2 cm kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, aż zmięknie.
50 ml kremówki zagotować, dodać agar, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty.
Żółtka utrzeć z cukrem w metalowym naczyniu. Umieścić je następnie w kąpieli wodnej i dalej ubijać 10 minut. Wymieszać ze śmietaną z agarem. Dodać maliny i rabarbar, wymieszać.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem, wymieszać z mascarpone.
Biszkopty maczać w soku pomarańczowym. Połowę ułożyć w naczyniu. Wyłożyć połowę kremu rabarbarowo-malinowego, połowę mascarpone z kremówką. Wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu owocowego oraz mascarpone z kremówką.
Odstawić do lodówki do schłodzenia.

* Maliny rozmrozić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: