Start » Desery

Deser z ricotty

10 listopada 2013 0 Komentarzy

Deser podobny do tiramisu, ale z serkiem ricotta zamiast mascarpone. Bez surowych jajek.
Modyfikacja przepisu ze strony: ugotuj.to

deser z ricotta

deser z ricotta

  • 3 łyżeczki kawy
  • 150 g biszkoptów
  • 4 łyżki koniaku
  • 100 g suszonych, posiekanych daktyli
  • 350 g kremówki
  • 250 g sera ricotta
  • 1 / 4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • kakao, do posypania
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu

Kawę zalać szklanką wrzątku, odstawić do wystudzenia. Wymieszać z koniakiem. Biszkopty namaczać w alkoholu, ułożyć na dnie naczynia. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Ricottę wymieszać na gładką masę. Wymieszać z kremówką. Wyłożyć część masy na biszkopty, posypać częścią posiekanych daktyli, przykryć kolejną warstwą biszkoptów i tak do wyczerpania składników. Na koniec posypać kakao.
Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: