Start » Desery z owocami

Deser z truskawkami

28 czerwca 2017 0 Komentarzy

Szybki, bardzo prosty w wykonaniu deser z truskawkami. Wykorzystałam jeszcze zapasy mrożonych truskawek, ale oczywiście najlepsze w sezonie będą świeże.

deser z truskawkami na biszkoptach

deser z truskawkami na biszkoptach

  • 180 g biszkoptów
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g dżemu najlepiej kwaskowatego (u mnie rabarbarowo-truskawkowy)
  • 300 g truskawek mrożonych ( w sezonie świeżych)
  • 1/2 łyżeczki agaru

Jedną warstwę biszkoptów (90 g) wyłożyć na dnie foremki  18 cm x 19 cm. Posmarować połową dżemu. Śmietanę ubić, wymieszać z mascarpone i łyżką cukru pudru. Połowę masy śmietanowej z mascarpone wyłożyć na warstwę biszkoptów z dżemem. Przykryć pozostałymi biszkoptami. Posmarować resztą dżemu, wyłożyć 2-gą cześć masy śmietanowej z mascarpone. 1/2 szklanki wody wymieszać z agarem i  1 łyżką cukru. Wrzucić truskawki mrożone i gotować chwilę, aż się odmrożą. W przypadku świeżych owoców wyłożyć je bezpośrednio na masę śmietanową. Gdy galaretka zacznie się ścinać wylać ją na wierzch deseru. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: