Start » Nabiał

Domowe mascarpone

26 grudnia 2011 0 Komentarzy

Serek mascarpone należy do jednych z moich ulubionych. Wyśmienicie nadaje się nie tylko do słodkich potraw, ale i dań wytrawnych. W wersji domowej ma wg mnie lepszy smak i subtelnie kwaskowaty.

Z podanych składników miało wyjść 250 g, u mnie wyszło jedynie około 150 g. Nie wiem czy to wynik zbyt mocnego odciśnięcia serka, będę jeszcze próbować.

Przepis pochodzi z tej strony

domowe mascarpone
domowe mascarpone
  • 500ml śmietany 30-36% kremówki
  • 1-2 łyżeczki soku  z cytryny

Śmietanę wlać do  garnka. Podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać drewnianą łyżką by się nie przypaliła i by  nie powstał kożuch. Gdy osiągnie 85- 90 stopni C dodać  sok cytrynowy. Podgrzewać kolejne  5-10 minut, aż do pojawienia się grudek sera. Zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na 20 minut. Sitko  przykryć kilkoma warstwami gazy  albo cienką ściereczką kuchenną. Przelać masę. Ostudzoną przykryć  folią spożywczą i włożyć  do lodówki na noc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: