Start » Ciasta drożdżowe

Doughnuts

8 lutego 2013 0 Komentarzy

Amerykańskie pączki z dziurką. Prawie cała słodycz pochodzi z posypki, więc ilość cukru można sobie dowolnie dozować.
Przepis stąd

Doughnuts

CIASTO:

  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag stopionego masła
  • 4,25 szklanki mąki
  • 3 jajka

DODATKOWO:

  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru pudru

Wymieszać drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodać masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszać i zagnieść.  Przykryć ściereczką, odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkować na grubość 1 cm. Wyciąć kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrobić dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, przykryć  i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju, przewracając w trakcie smażenia na 2-gą stronę. Osączyć na papierowym ręczniku. Obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: