Start » Wypieki wytrawne

Drożdżowe ślimaki z czosnkiem

24 marca 2015 0 Komentarzy

Pyszne buły drożdżowe z nadzieniem ziołowo-czosnkowym.

drożdżowe ślimaki z ziołami

drożdżowe ślimaki z ziołami

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

NADZIENIE:

  • 85 g stopionego masła
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

NADZIENIE:

Składniki nadzienia wymieszać.

 

CIASTO:

Wymieszać mąkę, drożdże, sól. Dodać wodę i olej, zagnieść ciasto.
Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez około 1 h aż podwoi objętość.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach: 33 cm x 23 cm. Rozsmarować nadzienie.
Zwinąć od dłuższego boku rulon, pokroić na dość cienkie plastry.
Wyłożyć na blasze do pieczenia.
Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: