Drożdżówka Gracji
Jestem ogromną fanką wszelakich ciast drożdżowych, ale to jest moim zdecydowanym faworytem. Do tej pory jadałam je tylko u rodziny mojego lubego. W końcu wzięłam na nie przepis .
Co wyróżnia tę drożdżówkę od innych, to to, że nie jest taka napuszona, tylko bardziej zbita, mocno wilgotna i ma kapitalną kruszonkę.
- 375 g mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru + 1/3 szklanki do kruszonki
- 1/2 szklanki mleka
- 15 g drożdży
- 125 g masła
- starta skórka z cytryny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem (oprócz tego, odłożonego do kruszonki).Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i utarte żółtka z cukrem. Dobrze zagnieść. Dodać drobno startą skórkę z cytryny oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.Odstawić do wrośnięcia. Odłożyć z wyrośniętego ciasta 1/3, wymieszać z cukrem. Włożyć na 1h do zamrażalnika.Resztę ciasta wyłożyć do formy ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyspanej mąką. Odstawić pod przykryciem.
Po 1 h ciasto z zamrażalnika rozdrobnić palcami na kruszonkę i wysypać ją na podrośnięte ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C przez około 40 minut.

Dodaj komentarz!