Start » Ciasta drożdżowe

Drożdżówka Gracji

6 stycznia 2016 0 Komentarzy

Jestem ogromną fanką wszelakich ciast drożdżowych, ale to jest moim zdecydowanym faworytem. Do tej pory jadałam je tylko u rodziny mojego lubego. W końcu wzięłam na nie przepis :) .
Co wyróżnia tę drożdżówkę od innych, to to, że nie jest taka napuszona, tylko bardziej zbita, mocno wilgotna i ma kapitalną kruszonkę.

 

drożdżówka Gracji

drożdżówka Gracji

 

  • 375 g mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru  + 1/3  szklanki do kruszonki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 g drożdży
  • 125 g masła
  •  starta skórka z cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku  z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
 Żółtka utrzeć  z pozostałym  cukrem (oprócz tego, odłożonego do kruszonki).
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i utarte żółtka z cukrem. Dobrze zagnieść. Dodać drobno startą skórkę z cytryny oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Odstawić do wrośnięcia. Odłożyć z wyrośniętego ciasta 1/3, wymieszać z cukrem. Włożyć na 1h do zamrażalnika.
Resztę ciasta wyłożyć do formy ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm)  wysmarowanej tłuszczem i wyspanej mąką. Odstawić pod przykryciem.
Po 1 h ciasto z zamrażalnika rozdrobnić palcami na kruszonkę i wysypać ją na podrośnięte ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C przez około 40 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: