Start » Ciasta drożdżowe

Drożdżówki serca z mango i bananem

5 stycznia 2014 0 Komentarzy

Ocaliłam jeden owoc mango przed zrobieniem z niego mojego ulubionego lassi. Wykorzystałam go wraz z bananem do nadziania pysznych drożdżówek.

drozdzowki serca z mango

drozdzowki serca z mango

 

CIASTO:

  • 400 g mąki
  • 2,5 łyżki cukru
  • 15 g drożdży
  • 160 ml mleka
  • szczypta  soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

NADZIENIE:

  • mango
  • banan

NADZIENIE:
Mango obrać, wyjąć pestkę. Miąższ posiekać lub rozgnieść widelcem na papkę. Dodać pokrojonego banana. Wymieszać z mango.

CIASTO:

Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wymieszać z pozostałą mąką, resztą cukru, jajkiem, olejem i solą. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia (około 1h).
Ciasto podzielić na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulkę. Rozwałkować, rozłożyć nadzienie, zwinąć w rulon. Złożyć wzdłuż na pół. Przeciąć w połowie, zostawiając około 2 cm nienaciętych. Rozcięte części wywinąć na bok, tworząc kształt serca.
Drożdżówki wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: