Drożdżówki serca z mango i bananem
Ocaliłam jeden owoc mango przed zrobieniem z niego mojego ulubionego lassi. Wykorzystałam go wraz z bananem do nadziania pysznych drożdżówek.
CIASTO:
- 400 g mąki
- 2,5 łyżki cukru
- 15 g drożdży
- 160 ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
NADZIENIE:
- mango
- banan
NADZIENIE:
Mango obrać, wyjąć pestkę. Miąższ posiekać lub rozgnieść widelcem na papkę. Dodać pokrojonego banana. Wymieszać z mango.
CIASTO:
Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wymieszać z pozostałą mąką, resztą cukru, jajkiem, olejem i solą. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia (około 1h).
Ciasto podzielić na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulkę. Rozwałkować, rozłożyć nadzienie, zwinąć w rulon. Złożyć wzdłuż na pół. Przeciąć w połowie, zostawiając około 2 cm nienaciętych. Rozcięte części wywinąć na bok, tworząc kształt serca.
Drożdżówki wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

Dodaj komentarz!