Start » Ciasta drożdżowe

Drożdżowy placek z truskawkami i pigwą

29 marca 2015 0 Komentarzy

Ciasto drożdżowe z truskawkami, pigwą i kokosową kruszonką.
Owoce pigwy można zastąpić innymi np. porzeczkami czy agrestem.

drożdżowe z pigwą i truskawkami

drożdżowe z pigwą i truskawkami

CIASTO:

  • 50 dag mąki
  • 2  dag drożdży
  • 150ml mleka
  • 8 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 3-4 owoce pigwy
  • 900 g truskawek ( użyłam mrożonych)*

KRUSZONKA:

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 10 dag wiórków kokosowych

CIASTO:

 

Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia.
Ciepłe mleko wymieszać  z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sól, jajka. Zagniatać. Na koniec dodać stopione masło.
Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem na około 1 h do wyrośnięcia.
Rozwałkować.

Pigwy obrać, pokroić na kawałki.
Wraz z truskawkami rozłożyć na cieście.

KRUSZONKA:

Mąkę, cukier i masło wyłożyć do dużej miski. Posiekać masło. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać na kruszonkę.

Posypać nią owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

 

* Truskawek nie rozmrażać przed piecz niem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: