Start » Dodatki, Pasty, pasztety

Dukka

9 listopada 2016 0 Komentarzy

Dukka to egipska przyprawa na bazie orzechów (zazwyczaj laskowych), ziół i przypraw, stosowana jako posypka do chleba czy warzyw. Jej nazwa pochodzi od słowa” bić”, ponieważ mieszanka przypraw i orzechów są razem rozdrabniane, potem prażone.
Skład tej mieszanki może się różnić, ale zawsze występują składniki takie jak sezam, kumin, sól i pieprz. W niektórych wersjach dodaje się np. czarnuszkę, pinie, ziarna dyni czy słonecznika.

 

dukka

dukka

 

 

DUKKA:

  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 1/2 łyżki nasion kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 140 g orzechów laskowych
  • 70 g sezamu
  • 1 łyżeczka soli

 

Na suchej patelni uprażyć przez około 2 minuty kolendrę i kumin.
Osobno uprażyć przez około 10 minut orzechy. Zdjąć z patelni.
Sezam prażyć przez około 2 minuty. Zmielić z orzechami, kolendrą i kuminem. Wszystkie składniki wymieszać.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: