Start » Przetwory z owoców

Dżem figowy z bobem tonka

19 września 2018 0 Komentarzy

Gdy wpadną wam w ręce świeże figi w dobrej cenie nie wahajcie się, tylko bierzcie póki sezon na nie trwa. Skusiłam się na dżem z tymi owocami w roli głównej. Trochę dosłodziłam je ksylitolem oraz podkręciłam smak bobem tonka.

O tym intrygująco pachnącym dodatku – bobie tonka – pisałam tutaj.  Kupowałam go między innymi w Carrefourze (na dziale z przyprawami).
Jeśli nie macie bobu tonka można dodać do dżemu ziarenka wanilii.

dżem z fig z bobem tonka

dżem z fig z bobem tonka

  • 2 kg świeżych fig
  • 300 g ksylitolu (lub mniej)
  • 2 łyżeczki startego bobu tonka

 

Figi i ksylitol gotować w dużym garnku około 1,5 h, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec, gdy dżem zacznie gęstnieć dodać bób tonka. Przełożyć do słoików i pasteryzować.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: