Start » Przetwory z owoców

Dżem truskawkowy z wodą różaną

14 czerwca 2015 0 Komentarzy

Truskawkom brakuje pektyn, których sporo jest w agreście czy porzeczkach, których jeszcze brak o te porze roku. Żelfixy już pożegnałam. Pozostało mi zasypać owoce cukrem, zlać sok który się wydzielił i cierpliwie gotować na małym ogniu bez przykrycia. Że warto było, nie muszę chyba pisać :) .

dżem truskawka-woda różana

dżem truskawka-woda różana

 

  • 1 kg truskawek
  • 300 cukru
  • 5 łyżek wody różanej

 

Truskawki odszypułkować, umyć. Włożyć do garnka z grubym dnem, wymieszać z  cukrem. Odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok. Odcedzić, gotować na małym ogniu około 2 h, dość często mieszając, aby dżem się nie przypalił. Pod koniec gotowania wymieszać z wodą różaną.
Przełożyć do wyparzonych słoików, zapasteryzować.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: