Start » Zapiekanki

Enchilady z brokułami

13 czerwca 2013 0 Komentarzy

Meksykańskie danie na bazie tortilli.

enchilady z brokulami

 

 

  • 500 g brokuła
  • 225 g ricotty
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  •  łyżeczka mielonego kminku
  •  200 g startego sera typu cheddar
  •  1 jajko
  •    6 torilli

 

SOS:

  • 2 łyżki oliwy
  • pokrojona cebula
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 600 g pomidorów
  • 350 ml wywaru warzywnego
  • chili mielone
  • sól
  • pieprz

 

Brokuły podzielić na różyczki, gotować (najlepiej na parze) około 10 minut.
Wymieszać z ricottą, jajkiem, czosnkiem, kminkiem, pieprzem, solą i połową sera.
Totrille nadziać farszem, zwinąć w rulony, wyłożyć je ściśle w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Posypać resztą sera.
Piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni C.

 

SOS:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory, chili, wywar i gotować około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: