Start » Strączkowe

Falafel

31 stycznia 2010 0 Komentarzy

Nie jadłam potrawy z cieciorki, która by mi jeszcze nie smakowała :).Tym razem przepis na falafel czyli smażone kulki z cieciorki.

Tego typu danie serwuje się np. w Izraelu, Egipcie, gdzie w prawie każdej knajpce na ulicy są powszechne.

Serwowane są zazwyczaj w chlebie pita, z warzywami i sosem typu – tahina.

falafel kulki z cieciorki
25 dag cieciorki (ciecierzycy)
natka zielonej pietruszki
2 cebule
4 ząbki czosnku
mielona kolendra
mielony imbir
mielony kminek
sól
pieprz
olej do smażenia

Cieciorkę zalać wodą i zostawić na noc. Odsączyć, zmielić wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać posiekaną nać i przyprawy.
Formować małe kulki. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówkami i sosami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: