Start » Strączkowe

Falafel z bobem

28 czerwca 2016 0 Komentarzy

Typowy falafel który zna większość z nas jest przygotowywany z cieciorki (przepis tutaj).  Ten zawiera dodatek cieciorki, ale głównym składnikiem jest świeży bób.
Falafel dla mnie jest najsmaczniejszy z dodatkiem sosu na bazie jogurtu.

Przepis libański z książki Samar Khanafer ” Hummus, zatar i granaty”.

falafel z bobem

falafel z bobem

  • 250 g świeżego bobu
  • 100 g cieciorki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz
  • ew. olej do smażenia

 

Cieciorkę namoczyć przez noc. Odcedzić. Wszystkie składniki zmiksować /zmielić. wymieszać, odstawić na minimum 1h.
Uformować  kulki o średnicy ok. 3 cm.
Smażyć po 1 minucie z każdej strony lub piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: