Start » Sałatki warzywne

Fasolka szparagowa z komosą ryżową

26 stycznia 2017 0 Komentarzy

Fasolkę szparagową najbardziej lubimy w bardzo prostej postaci  z dodatkiem cząbru (jak tutaj). Miłą odmianą dla tego warzywa okazał się sos na bazie tahini, czyli pasty sezamowej. Całość połączyłam z mega odżywczą komosą ryżową. Równie dobrze można użyć kaszy jaglanej czy kuskusu.

Przepis inspirowany książką Yotama Ottolenghi : „Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju”, z moimi zmianami.

Fasolka szparagowa z komosą

Fasolka szparagowa z komosą

 

  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 700 g fasolki szparagowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • pęczek posiekanej zielonej pietruszki
  • szczypta chili
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego

SOS:

  • 75 g tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

 

Ugotować fasolkę szparagową, odcedzić. Osobno ugotować komosę (po dokładnym opłukaniu ziaren, gotować około 10 minut, aż zmięknie).

Ziarna dyni i siemię lniane podprażyć na suchej patelni, mieszając, by się nie przypaliły.

SOS:

Składniki sosu wymieszać trzepaczką do połączenia.
Fasolkę wymieszać z komosą, orzechami, nacią, sosem. Posypać ziarnami dyni i siemieniem lnianym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: