Start » Makarony

Fenkuł zapiekany z makaronem

25 stycznia 2015 0 Komentarzy

Fenkuł (koper włoski) jest na tyle delikatnym warzywem, że postanowiłam dodać do niego ser o zdecydowanym smaku.
Użyłam mozzarelli wędzonej, ale można dać ser wg swoich upodobań.:)

fenkuł zapiekany z makaronem

fenkuł zapiekany z makaronem

 

  • 2 fenkuły
  • 250 g makaronu razowego
  • 75 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka  oliwy
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g wędzonej mozzarelli
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Fenkuły pokroić na ósemki, zalać wodą i gotować 5 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, bulion, śmietanę  i wino. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić solą i pieprzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: