Figi i halloumi
Wspaniałe połączenie składników, które bardzo lubię. Danie szybkie w przygotowaniu.
Przepis z książki” Veggiestan” Sally Butcher (którą udało mi się kupić w bardzo rozsądnej cenie w TK MAXX), z niewielkimi zmianami.
- 6 plastrów sera halloumi (ok. 250 g)
- 6 świeżych fig
- 50 g surowych, wyłuskanych pistacji
- ok. 100 g rukoli
- olej do smażenia
SOS:
- 3 łyżki oliwy
- kawałek imbiru, obrany, starty
- 1 łyżka miodu płynnego
- pieprz
- sól
Składniki sosu wymieszać.
Na patelni grillowej lub grillu zgrillować plastry halloumi, z obu stron. Figi pokroić na połówki, także zgrillować.
Na rukoli wyłożyć ser, figi, polać sosem. Posypać posiekanymi pistacjami.

Dodaj komentarz!