Start » Sałatki warzywne

Figi i halloumi

20 września 2015 0 Komentarzy

Wspaniałe połączenie składników, które bardzo  lubię. Danie  szybkie w przygotowaniu.
Przepis z książki” Veggiestan” Sally Butcher (którą udało mi się kupić w bardzo rozsądnej cenie w TK MAXX), z niewielkimi zmianami.

figi i halloumi

figi i halloumi

  • 6 plastrów sera halloumi (ok. 250 g)
  • 6 świeżych fig
  • 50 g surowych, wyłuskanych pistacji
  • ok. 100 g rukoli
  • olej do smażenia

SOS:

  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru, obrany, starty
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • pieprz
  • sól

Składniki sosu wymieszać.
Na patelni grillowej lub grillu zgrillować plastry halloumi, z obu stron. Figi pokroić na połówki, także zgrillować.
Na rukoli wyłożyć ser, figi, polać sosem. Posypać posiekanymi pistacjami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: