Start » Wypieki wytrawne

Focaccia z cebulą i oliwkami

19 maja 2012 0 Komentarzy

Uwielbiam kuchnię włoską i wypieki drożdżowe, więc musiała się wreszcie pojawić na stronie focaccia.
A focaccia to włoski placek drożdżowy, serwowany na śniadanie lub jako przystawka zaspakajająca pierwszy głód. Ponoć każdy region Włoch ma swoją typową odmianę focacci.
Najczęściej występuje w wersji wytrawnej. Jej typową cechą jest cechą jest dziurkowana powierzchnia.
Ciasto wyrabiałam w automacie do chleba.

focaccia

focaccia

CIASTO:

  •  350 g mąki pszennej + do podsypania
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml ciepłej wody

NADZIENIE:

  • 75 g zielonych oliwek bez pestek
  • czerwona cebula pokrojona w piórka
  • mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • łyżeczka soli morskiej (pominęłam)
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • oliwa

CIASTO:

Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z wodą i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn i pozostałe składniki ciasta wyrobić. Odstawić na 1 -11/2 h do wyrośnięcia. Zagnieść 2 minuty. Połowę oliwek pokroić, dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto podzielić na 4 części, zagnieść z nich placki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć powierzchnię ciasta palcami, robiąc kilka wgłębień. Na plackach rozłożyć składniki nadzienia, posypać solą morską oraz rozmarynem.Spryskać oliwą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25 minut, do zarumienienia.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: