Start » Chleby, bułki na drożdżach

Francuski zakwas z zeszkloną cebulą

20 lutego 2012 0 Komentarzy

Wypiek na mące razowej. Przyznam się, że ciast praktycznie wolę nie piec wcale niż w zdrowszej wersji z mąką razową, ale do wypieków wytrawnych – owszem, czasem jej używam. Chleby praktycznie też kupuję zazwyczaj razowe.

Skropienie ciasta wodą przed pieczeniem zapewni chrupiącą skórkę.

Przepis z książki: „Chleby i chlebki”.

francuski zakwas z zeszklona cebula

francuski zakwas z zeszklona cebula

 

 

ZACZYN:

  • 1 szklanka pszennej mąki razowej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 60 ml ciepłej wody

CEBULA:

  • 50 g masła
  • 4 duże pokrojone cebule

CIASTO:

  • 20 g suszonych drożdży / 40 g świeżych
  • 55 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody (pominęłam)
  • 2-3 szklanki pszennej mąki razowej
  • oliwa do pokropienia

 

ZACZYN:

Połączyć składniki (jogurt o temperaturze pokojowej), wymieszać. Odstawić na 24 h do sfermentowania.

CEBULA:

Na stopionym maśle zeszklić cebulę. Smażyć pod przykryciem, na złotobrązowy kolor. Odstawić do ostygnięcia.

CIASTO:

Połączyć drożdże, wodę, cukier, odstawić na 5 minut. Wymieszać z przygotowanym wcześniej zaczynem, solą, połową cebuli i sodą.
Dodać mąkę, tyle, by otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobić, odstawić na około 30 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na dwie części, każdy kawałek uformować z płaski owalny bochenek o grubości około 1 1/2 cm. Posypać pozostałą cebulą. Spryskać oliwą. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Spryskać wodą, piec w piekarniku rozgrzanym o 200 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: