Start » Nabiał

Fritatta z wędzonym serem scamorza

13 marca 2016 0 Komentarzy

Frittata, to wywodzące się z Włoch danie, na bazie rozmąconych jajek z różnymi dodatkami.  Składniki, w pierwszym etapie przygotowania,  smaży się na patelni. Potem zapieka się je w piekarniku.
Wg przepisu Yotam Ottolenghi, autora najnowszej książki „Obfitość”.

frittata z serem wędzonym

frittata z serem wędzonym

  • mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 6 jajek
  • 4 łyżki creme fraiche (śmietany)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150 g startego sera wędzonego scamorza (lub innego wędzonego)
  • 50 g startego cheddara
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Kalafior wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut. Odcedzić.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
Jajka, śmietanę, musztardę, paprykę wymieszać trzepaczką. Dodać szczypiorek  oraz 3/4 serów. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać oliwę na żeliwnej patelni. Smażyć kalafior 5 minut. Zalać go masą jajeczną. Smażyć 5 minut. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika*. Zapiekać około 12 minut, aż fritatta będzie ścięta.

 

*Ja na tym etapie przełożyłam masę do naczynia żaroodpornego.  Posypałam jeszcze szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: