Start » Warzywa

Frytki z dyni

31 października 2016 0 Komentarzy

Frytki z dyni można upiec z innych gatunków, ale dynia hokkaido jest moją ulubioną i ma bardzo intensywny pomarańczowy kolor.
Samo obieranie i krojenie surowej dyni jest dość męczące, ale skóra tej dyni jest jadalna, więc frytki można przygotować bez obierania.

 

frytki z dyni

frytki z dyni

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • olej

 

Dynię obrać. Wydrążyć gniazdo nasienne. Dynię pokroić na kawałki zbliżone do frytek.
Wymieszać z przyprawami. Skropić olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 30 minut, aż dynia zmięknie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: