Start » Warzywa

Gołąbki z nerkowcami i kaszą jaglaną

14 lutego 2015 0 Komentarzy

Bardzo lubię gołąbki mojej mamy z farszem ryżowo-pieczarkowym, takie w bardzo tradycyjnym stylu, w sosie pomidorowym.
Jednak w tym wydaniu nieco orientalnym, są równie rewelacyjne.
Ilość gołąbków będzie zależała od wielkości liści kapusty.

Źródło inspiracji: „Warzywa na stole”.

gołąbki z soczewicą i nerkowcami

gołąbki z soczewicą i nerkowcami

 

  • 50 g kaszy jaglanej
  • średnia czerwona kapusta
  • cebula
  • 1 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki sosu mango
  • 50 g nerkowców
  • 200 g soczewicy
  • 100 g halloumi
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml soku pomidorowego
  • sól
  • pieprz

 

Wykroić głąb z główki kapusty, włożyć do wrzącej wody. Przykryć i gotować kilka minut. Zdjąć liście.
Ugotować kaszę (około 12 minut).
Ugotować soczewicę (około 20 minut).
Halloumi pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać olej, podsmażyć 3 minuty drobno pokrojoną cebulę. Dodać kolendrę, kumin i cynamon. Smażyć jeszcze 3 minuty.
Wymieszać ugotowaną kaszę z soczewicą, cebulą, posiekanymi orzechami, serem halloumi, 2 łyżkami sosu mango. Doprawić solą i pieprzem.
Nakładać farsz na środek liścia, zawijać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zalać sokiem pomidorowym wymieszanym z 1 łyżką sosu mango.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: