Start » Chleby, bułki na drożdżach

Graham orkiszowy

3 maja 2010 0 Komentarzy

W związku z tym, że zagłodziłam swój zakwas :(   ( za długo nie był dokarmiany) i póki co, nie zanosi się na powołanie do życia nowego (wyhoduję go dopiero po przeprowadzce – w nowym lokum) skorzystałam z gotowej mieszanki do chleba CHLEB POLSKI  Graham orkiszowy. W jej skład wchodzi: mąka pszenna typ 750, mąką z pszenicy orkisz (20%), mąka pszenna graham (20%) oraz sól.

Chleb jest najsmaczniejszy 1-go dnia.

Piekłam z połowy ilości w keksówce o wymiarach 19 cm x 8,5 cm

chleb orkiszowy

500 g mieszanki do wypieku chleba „Graham orkiszowy”

5 g drożdży instant /12 g świeżych

340 ml letniej wody

Wymieszać mieszankę  z drożdżami, dodać wodę, wyrabiać około 5-8 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1/2 h  do wyrośnięcia. Wyrobić, zagnieść, nadać mu kształt chleba i umieścić w formie (najlepiej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami pszennymi). Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Piec w temperaturze 210 stopni  C 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 40-50 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: