Start » Dodatki

Granola z gryką

10 lutego 2017 1 Komentarz

Granola z kaszy gryczanej może nie brzmi tak smakowicie jak z płatków owsianych, ale jest pyszna i uzależniająca.
Jedyne co warto zmodyfikować, to dodać 2-3 np. łyżki syropu klonowego lub w wersji niewegańskiej miodu, gdyż bez takiego spoiwa granola jest dość sypka. Można także pod koniec pieczenia dodać rodzynki czy inne suszone owoce.
Przepis z książki „Food pharmacy” Lina Nerby Aurell, Mia Clase

granola z gryką

granola z gryką

  • 100 g  kaszy gryczanej niepalonej
  • 30 g  wiórków kokosowych
  • 65 g posiekanych migdałów
  • 65 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g ziaren dyni
  • 30 g rozgniecionego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu
Kaszę namoczyć przez 30 minut w wodzie. Odcedzić. Połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 70 stopni C *  przez kilka godzin.
Mój piekarnik ma najniższą temperaturę pieczenia 120 stopni C. Granolę więc piekłam w takiej temperaturze około 1h.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Gosia pisze:

    Fajnie, że cytujesz przepis z książki, bo moją pożyczyłam a granola się skończyła szybciej niż myślałam, no a przepisu nie spisałam. Czas na kolejną. :)

    Jezeli chodzi o temperaturę to aby nie tracić tych dóbr jakie siętraci w wysokich temperaturach, ja w mój piekarnik nagrzewam do 150 stopni i wyłanczam. Wkładam granolę potem pilnuję by temperatura się utrzymywała w okilicach 50 stopni jeżeli spada ponownie włanczam piekarnik i podgrzewam atmosferę ;) . Piekarnik schładza się około 30 minut więc dobrze miec czasomierz przypominajacy o zaglądaniu do piekarnika.
    Pierwsz partia suszyła mi się 3 godziny.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: